Biskup Kutleša blagoslovio kip Bl. Miroslava Bulešića

U petak, 12. svibnja, o 96. obljetnici rođenja bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu je svečano blagoslovljen veliki brončani kip Blaženika. Blagoslovu je prethodilo misno slavlje koje je u svetvinčentskoj župnoj crkvi predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan uz koncelebraciju ordinarija mons. Dražena Kutleše, vicepostulatora kauze Ilije Jakovljevića te nekolicine svećenika. Misi je nazočio načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, autor kipa Anto Jurkić, rodbina Blaženika te vjernici iz raznih dijelova biskupije.

Mjesto i župa Svetvinčenat dobivaju danas veliki brončani kip bl. Miroslava, sina ovoga naroda i kraja, uzornog svećenika, pastira Božjeg naroda, mučenika vjere i blaženika, rekao je biskup Milovan na početku homilije. Po ovom kipu don Miro dolazi još vidljivije i svečanije među nas, tu na raskrižju cesta njegov lik kao da nastavlja pokazivati ljudima put. Njegova ispružena ruka kao da pokazuje, upućuje i poziva. On je tako cijeloga svoga života, kao svećenik, primjerom svoga života i riječima, služenjem sve do predanja vlastita života, pokazivao put. Umjetnik je njegovim kipom izvrsno uspio izraziti privlačnost njegove osobnosti: mlad, lijep, društven i komunikativan, vedar i svima blizak, on je i duhovno vrlo rano sazrio. Don Miro je svoj život istinski živio kao osobni Božji poziv, da bude dobar služitelj naroda.

Mons. Milovan je u prigodnoj homiliji podsjetio kako je upravo na blagdan Gospe Fatimske 1958. vlč. Bulešić prenesen sa laniškog na svetvinčentsko groblje. Naš je Blaženik istinski živio svoj duhovni poziv, istaknuo je biskup te potkrijepio to citiravši Blaženikovo mladomisničko geslo „Dođi Kraljevstvo Tvoje, budi volja Tvoja“.Naš se Blaženik trudio iskoristiti sve svoje talente kako bi što više mogao svakodnevno, u svim okolnostima, vršiti volju Očevu, naglasio je mons. Milovan.

Blaženi Miroslav Bulešić, sin ovoga naroda i kraja, čije se relikvije štuju ovdje u oltaru ove župne crkve, čiji će lijepi kip ovdje u Svetvinčentu biti trajan podsjetnik i ohrabrenje za ustrajnost u dobru mnogima koji budu onom našom cestom prolazili, neka nam bude bliz svojim svetim zagovorom da našom cestom života sretno putujemo prema blaženome cilju koji je on već u punini postigao, zaključio je biskup Milovan.

Na kraju se zahvalnim prisjećanjem na pok. mons. Vjekoslava Milovana okupljenima obratio biskup Kutleša te izrazio zahvalnosti i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji tog projekta. Biskup je podsjetio kako je i potrebno moliti za čudo koje će našeg Blaženika dovesti do kanonizacije, no, naglasio ne, naše je da molimo, a Bog će već učiniti da to bude u najboljem trenutku.

U ime Općine kratko se zahvalio i načelnik Macan, a potom se kratkim osvrtom u ime autora okupljenima obratio i sin kipara Jurkića.

Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor pulske župe sv. Pavla pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija.

Nakon misnog slavlja koncelebranti i puk otišli su do kipa koji je postavljen na sjeverni ulaz u Svetvinčenat, na cesti prema Žminju i Kanfanaru. Biskup Kutleša je blagoslovio novopostavljeni kip, a kipar mu je potom uručio jednu malu repliku kipa.

Kip je poklon pokojnog . mons. Vjekoslava Milovana (1932. – 2015.), dijecezanskog postulatora i rimskog vicepostulatora, koji je kip Blaženika, čijoj je kauzi posvetio više desetljeća svog predanog rada, želio pokloniti svojoj i Blaženikovoj rodnoj župi. /G.K./