Dijamantni jubilej i pobjeda pravde

U Vižinadi je, u nedjelju, 18. rujna, vlč. Alojzije Baf proslavio svoj dijamantni jubilej, 60. obljetnicu svećeništva, ali je to ujedno bio i opraštaj od župe, te, kako je rekao, zahvala Bogu što je pravda pobijedila, što je dobro nadvladalo zlo. Vlč. Baf je u lipnju 2014. nepravedno optužen za nečasne čine prema maloljetnim osobama, ali je i od hrvatskog i od vatikanskog pravosuđa proglašen nedužnim.

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem, te veličanstvenom svečanošću župljani Župe sv. Jeronim oprostili su se od svog voljenog dugogodišnjeg župnika, koji je tom župom upravljao 35 godina. Posve ispunjena župna crkva koja može primiti četiristotinjak ljudi, brojni darovi te nadahnuta obraćanja puna emocija na kraju mise najbolji su pokazatelj ljubavi, poštovanja i privrženosti žitelja Vižinade prema svom dugogodišnjem župniku. A dvadesetak kolega svećenika koliko ih se okupilo iz raznih krajeva Porečke i Pulske biskupije konkretan su izraz poštovanja ali i podrške kolegi koji je prošao kalvariju kao žrtva klevete.

Galerija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/211-2016-9-18-baf.html

Misno slavlje predvodio slavljenik, a prigodnu homiliju izrekao je biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Uvodni pozdrav i riječi dobrodošlice koncelebrantima, župljanima Vižinade ali i brojnim prijateljima te rodbini vlč. Bafa izrekao je sadašnji župnik vlč. Leonardo Krakan.

Slavljenik je u uvodnom obraćanju napomenuo kako je to trostruko slavlje: istina je došla na vidjelo i pravda je pobijedila, trenutak je to opraštanja od župljana Vižinade i Briga te zahvala za 60 godina svećeničkog djelovanja. Vlč. Baf je izrazio zahvalnost i medicinskom osoblju na odjelu kardiologije gdje je nedavno boravio uslijed zdravstvenih poteškoća, te je uputio i pozdrav na talijanskom jeziku.

Evanđelje je pjevajući izrekao vlč. Rudi Koraca, ‘slavuj istarske Crkve’, veliki zaljubljenik u glazbu, koji već više od 50 godina kroz svoj pastoralni rad okuplja uspješne župne zborove. Biskup Milovan je u je u prigodnoj homiliji naglasio kako su zlatna i dijamantna misa prigode kada treba nadasve zahvaliti Bogu za sve plodove tog dugogodišnjeg pastoralnog rada. Svećenički red, kojeg je slavljenik primio pred 6 desetljeća po rukama biskupa Nežića, je dar i otajstvo, naglasio je biskup citirajući sv. papu Ivana Pavla II. U tom je svećeničkom životu bilo mnogo lijepih trenutaka, ali bilo je i križeva, kao primjerice u posljednje dvije godine kada je vlč. Baf podnio križ nepravedne osude, no bilo je to po uzoru na Krista koji nam je svojim životom pokazao kako je život rad, meditacija i trpljenje. Biskup se nadalje osvrnuo na riječi poznatog talijanskog psihijatra Andreolija, koji je prigodom održavanja Svećeničke godine ustvrdio da su svećenici najpotrebnije zanimanje, jer, dok psihijatar može čovjeka utješiti svojom pomoći i blizinom, svećenik može to učiniti donoseći čovjeku patniku Božju blizinu. Biskup je podsjetio na trostruku ulogu svećeničke službe: navješćivanje, posvećivanje i upravljanje povjerenim mu vjernicima. I u novije vrijeme imamo krasne uzore svećeništva u bl. Miroslavu Bulešiću, bl. Francescu Bonifaciu, bl. Alojziju Stepincu, oni su zaista doslovno živjeli Isusove riječi, „dobar pastir daje život svoj za svoje ovce.“

Ovim slavljem zahvaljujemo za 60 godina služenja vlč. Bafa, a zajedno s njim zahvaljujemo Bogu za sve dobro kojim je u životu pratio našega svečara. Biskup je nadalje naglasio važnost molitve za nova duhovna zvanja, ali i važnost odgajanja djece i mladih za vjeru, riječima i primjerom.

Na kraju misnog slavlja župnik je najavio različite govornike koji su htjeli uputiti riječi zahvale i čestitanja slavljeniku. U ime Porečke i Pulske biskupije svečaru je čestitao biskup Milovan i predao mu na dar jednu misnicu koju su svećenici nosili u pulskoj Areni prigodom beatifikacije bl. Miroslava Bulešića. Biskup je izrazio zahvalnost za sve što je kroz 6 desetljeća činio za ljude koji su mu bili povjereni. Vlč. Baf je kroz nedaće koje su ga snašle u posljednjim godinama podnio, kako je to bl. Miroslav znao reći, ‘bijelo mučeništvo’, pa neka ga ova misnica podsjeća na to da unatoč poteškoćama ustraje do kraja života.

Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada istaknuo je da su svi okupljeni, svojim odazivom na to slavlje pokazali koliko im vlč. Baf doista znači. On je u svojih 60 godina pokazao što znači rad, trud i upornost, pamtit ćemo ga kao vedrog dobrog čovjeka, koji je uvijek bio prisutan na svim skupovima žitelja Općine Vižinada, kao čovjeka od kojega se moglo puno naučiti, naglasio je Ferenac. Načelnik je naglasio kako je vlč. Baf obnovio sve crkve na području župa Vižinada. Jedina koju, zbog spleta okolnosti, nije uspio dovršiti je ona u Brigu ali vjerujem da je u molitvi bio s nama kada smo i na toj crkvi, suradnjom općine, biskupije, župe i župljana dovršili obnovu, zaključio je načelnik, te istaknuo kako je zaista neizrecivo sve ono dobro čime je vlč. Baf doprinio životu te lokalne zajednice.

U ime Zajednice Talijana Vižinade slavljeniku se prigodnim riječima Neda Pilato, napose mu zahvalivši na podršci koju je pružio prigodom osnivanjem zajednice, napose u formiranju i opremanju limene glazbe.

U ime Osnovne škole „Jože Šurana“ Višnjan i područne škole Vižinada slavljeniku se zahvalama obratio ravnatelj Predrag Brkić koji se prisjetio pomoći koju mu je župnik, ne poznavajući ga, odmah po dolasku pružio u pronalaženju mjesta za stanovanje. Ne poznavajući me, uzeli ste me u auto i odvezli do Kaštelira, saznao sam tada o Vama da volite graditi, obnavljati ali nadasve da volite čovjeka. Upravo po brizi o malom čovjeku prepoznavali su Vas učitelji i učenici, ta Vaša osobina je nešto po čemu će Vas se sjećati sve generacije učitelja i učenika s kojima ste kao vjeroučitelj radili. Na dar mu je uručio djela nastala u školskim radionicama.

U ime Župnog pastoralnog vijeća svečaru se nadahnutim riječima obratio Marino Baldini, donedavni zastupnik u Europskom parlamentu. On je naglasio kako je boravak obitelji Baf u Vižinadi bio neprocjenjivi dar toj sredini, te kako je mogućnost suradnje s vlč. Alojzijem bio izuzetan privilegij.

U ime Župe Sveti Vital, u Ritošinom Brigu, kojom je vlč. Baf također upravljao, svečaru i okupljenima se obratio Adriano Ritoša. On je iznio davna sjećanja na prisutnost vlč. Bafa u njihovoj sredini odmah po dolasku 1979. godine, kada je sa starim zelenim Gofom dolazio u Sveti Vital, a zahvalio mu je za svaku inicijativu, suradnju i pomoć, a napose za njegovo veselje, srdačnost i marljivost koje je unosio u sve što je činio. Odmah po dolasku u našu sredinu pristupili ste popravku svih crkvenih objekata. Manje građevinske, bravarske, stolarske električarske i druge zahvate izvodili ste sami, a za veće ste tražili pomoć župljana, ali ključna je bila Vaša inicijativa, naglasio je Ritoša. Naglasio je također kako je vlč. Baf započeo obnovu župne crkve u Brigu, stjecajem okolnosti obnovu je dovršio vlč. Krakan, no, rekao je Ritoša, puna crkva na svakoj nedjeljnoj misi najbolji je pokazatelj da Vaš trud nije bio uzaludan.

Podjelu cvijeća i zahvale od strane najmlađih koordinirala je članica župnog zbora Nevija Laković. Prigodni dar zahvale biskupu Milovanu uručile su Margareta i Patrizia Ritoša. U znak zahvalnosti za 38 godišnju tihu u samozatajnu prisutnost u Vižinadi kao domaćica uz brata svećenika prigodni dar Marti Baf u ime župe uručili su Veronika Baldini i Stefano Fatorić.

Prigodni dar u znak zahvale za prisutnost u Vižinadi potom je uručen i sadašnjem župniku Leonardu Krakanu koji je, došavši u nemilim okolnostima znao s razumijevanjem prići toj sredini i izvrsno se u nju uklopiti. Simboličan dar predali su mu Lara Perković i Gabrijel Cvitko.

Dar vlč. Bafu, u znak zahvalnosti za marljivost, svesrdnost, brigu, susretljivost, pažnju i razumijevanje, za posjete u bolesti, ohrabrenje u nemoći i samoći, radovanje u sreći i radosti, za pruženu ruku i srce, kroz 38 godina, za građenje, restauriranje, ukrašavanje obnavljanje, podizanje iz zaborava svih sakralnih objekata na području Vižinade uručile su prošlogodišnje krizmanice sestre Ilenija i Melanija Milanović. Zahvala je ovo što ste kroz 35 godina vodili to ponekad i razbarušeno stado, opraštali nespretnost a uzdizali ono dobro u svima, ukazivali ste na osobne vrijednosti i važnost srca, hrabrili i posredovali Božje milosrđe, naglasila je Laković.

Na kraju se okupljenima riječima zahvale obratio slavljenik koji je vidno ganut izrazio zahvalu svima koji su doprinijeli održavanju slavlja njegove dijamantne svećeničke proslave. Zahvalio je biskupu Milovanu na izrečenoj homiliji, svećenicima koji su mu bili podrška kroz 60 godina, a napose u posljednjim, posebno teškim godinama. Zahvalio je župniku Krakanu na uloženom trudu u organizaciji proslave. Zahvalio je svima na svemu što su dijelili kroz gotovo 4 desetljeća. Na kraju je podsjetio na važnost molitve koja daje snagu za sakramentalni život, za življenje Božjih zapovijedi, a sve to kako bismo bili što bliže Bogu./G.K./