Proslava sv. Andrije u Vrsaru

U Vrsaru je blagdan sv. Andrije apostola proslavljen tradicionalnom procesijom i misom u crkvici sv. Andrije. Nakon okupljanja kod vrsarskog groblja procesija predvođena osobama koji su nosili sliku sv. Andrije krenula je šljunčanim putem prema njemu posvećenoj crkvi. Tim istim putem se, od kada je crkva sv. Andrije prije tri godine u potpunosti obnovljena, u proljeće održava križni put na otvorenom. Po dolasku procesije do crkve, šezdesetak osoba koliko ih se okupilo na ovom slavlju posvema je ispunilo prostor unutar i ispred crkve. Nakon svečanog unošenja slike sv. Andrije u crkvu započela je misa koju je predvodio vlč. Josip Kalčić, župnik u sv. Lovreču. On je u prigodnoj homiliji istaknuo relevantne vrline sv. Andrije apostola te pozvao sve okupljene da ga svojim životom nastoje što revnije nasljeđivati, napose u obilju dobra iskazanog prema bližnjemu.

Na kraju misnog slavlja župnik domaćin, vlč. mr. Lino Zohil izrazio je zahvalnost svima koji su sudjelovali u uređenju crkve kao i čišćenju prilaznog šljunčanog puta i šumice za ovu prigodu.

Nakon mise okupljeni vjernici zadržali su se u ugodnom druženju ispred crkve, uz prigodno osvježenje koje je omogućila Općina Vrsar i mjesna Turistička zajednica.
Proslava Sv. Andrije u Vrsaru 2013.