Proslava Sv. Martina 2013

U Vrsaru je blagdan nebeskog zaštitnika, Sv. Martina biskupa, proslavljen višednevnim nizom kulturnih, duhovnih sportskih, i zabavno gastronomskih sadržaja. Središnje blagdansko misno slavlje u ponedjeljak, 11. studenog, predvodio je mons. dr. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda, u suslavlju sa vlč.Josipom Kalčićem, p. Dragom Marićem te župnikom domaćinom vlč. mr. Linom Zohilom.
2013-11-10 035
Misnom slavlju nazočili su predstavnici gradske uprave i turističke zajednice te djeca iz vrsarske Osnovne škole Vladimira Nazora zajedno sa profesorima.

Mons. Pažin je započeo svoju homiliju naglasivši kakao je važno u životu prisjetiti se i posvjestiti razloge postojanja kako interpersonalnih odnosa, tako i svake emotivne relacije uopće, te u kontekstu toga naglasio netom pročitan početak Ivanovog evanđelja, koje kao osnovu odnosa između Boga i čovjeka navodi da „u početku bijaše Riječ“. Riječ ima u potpunosti svoj smisao tek onda kada bude izgovorena, a još ljepši i puniji smisao dobiva kada bude slušana, i poslušana. Sv. Martin koji je od malena želio postati redovnik, iako se morao u životu suočiti sa poteškoćama u ostvarenju svoga cilja, jer mu je otac želio da bude vojnik, poslušao je Riječ koja je proizlazila iz njegovog odnosa sa Bogom, i odazvao se nutarnjem pozivu. Napose je njegov život obilježila gesta darivanja pola svog vojničkog plašta promrzlu siromahu, nakon čega mu se, legenda kaže, Isus u snu prikazao zaogrnut tim komadom plašta rekavši mu „Ovo si, Martine, meni učinio.“. „Martin nije spoznao Ljubav preko naučavanja svoga vođe i duhovnog učitelja biskupa Hilarija, od kojega je mnogo naučio, nego preko siromaha kojemu je po prvi puta u punom smislu započeo služiti. U današnje vrijeme različiti su putevi kako možemo odgovoriti toj Božjoj Riječi i pozivu da ga slijedimo poput Martina“, naglasio je propovjednik te u kontekstu prikaza relevantnih činjenica iz života sv. Martina i njegovih svetačkih osobina naglasio važnost Riječi, te potrebu da se svaki čovjek, po uzoru na svetog Martina, nastoji u svojim životnim okolnostima odazvati pozivu da slijedi i svojim životom svjedoči Riječ Božju.

„Razmišljati o današnjemu blagdanu“, nastavio je mons. Pažin, „i o sv. Martinu, poziv je nama kršćanima uvijek iznova, pokušavati odgovoriti na pitanje što je Bog u samom početku zamislio sa mnom, On želi da postanemo riječiti u svjedočenju njegova života; i svakoga dana je pravi trenutak za novi početak našeg odnosa sa Bogom. I ne treba se pritom uspoređivati sa drugima a ni sa svecima, jer naš Bog nije Bog uspjeha nego je Bog Ljubavi, pa stoga nije bitno koliko veliko ili malo bilo ono što činimo, bitno je da to radimo sa predanjem, zaključio je propovjednik.

Višednevni program započeo je još polovicom tjedna sa raznim sportskim zbivanjima, a u nedjelju, 10. studenog, u predvečerje blagdana, u župnoj crkvi održan je koncert vrsarskog Ženskog zbora Mendule koji je tom prigodom ugostio Mješovitu vokalnu skupinu Nešpula iz Pule te Klapu Sidro iz Slovenije. Na sam blagdan prije misnog slavlja u atriju vrsarske Osnovne škole svečano je blagoslovljena novopostavljena skulptura-fontana koju je slovenski akademski kipar Metod Frlic zajedno sa jednim svojim studentom realizirao tijekom dvije sezone trajanja studentske kiparske škole Montraker koja se uobičajeno održava svake godine u rujnu i tijekom koje studenti stvaraju skulpture koje ostaju trajno krasiti javne površine u Vrsaru. Skulpturu je blagoslovio mjesni župnik, vlč. mr. Zohil, a svečanosti inauguracije nazočili su učenici, profesori, predstavnici Pučkog otvorenog učilišta te općinske uprave.

Nakon mise u župnoj crkvi prezentirana je novopokrenuta Internet stranica župa Vrsar i Gradina, koja osim podataka i povijesti župa, sadrži bogati prikaz sakralnih objekata na tom području, donosi detaljnu povijest Vrsara, te minuciozan faktografski prikaz vrsarskih znamenitosti i sakralne zbirke. Internet stranicu www.zupavrsar.com, predstavili su suurednici kapitalnog djela “Vrsar poviješću i zbiljom” temeljem koje je opremljena web stranica, doc. dr. Ivan Milotić i vlč. mr. Lino Zohil. (Izvor:G.K.)
2013-11-10 041