Umjetnost u Vrsaru

dzamonja2
Vrsar je oduvijek privlačio umjetnike i intelektualce te je bio sklon čovjekovu kulturno-umjetničkom izričaju. Najstariji stvaralački izričaj čovjekova duha našao je tijekom povijesti svoj prepoznatljiv trag u Vrsarskome kamenu. Danas u Vrsaru postoji nekoliko mjesta gdje kulturno-umjetnički i umjetnički izričaj osobito nadahnjuje. Na sjevernom prilazu Vrsaru (u neposrednoj blizini Vrsara uz Stanciju Valkanela) nalazi se otvoreni Park skulptura Dušana Džamonje, smješten u pitomoj i pomno kultiviranoj prirodi u blizini vrsarskih obala, a obuhvaća 30.000 četvornih metara s ljetnikovcem, ateljeom, galerijom te parkom veličine 24.000 četvornih metara. To je stambeno-gospodarski kompleks koji je bio Džamonjino uporište u prirodi upotpunjeno nizom apstraktnih skulptura. Njime dominiraju skulpture s reminiscencijom zbiljskog svijeta, ali bez referenci na njegovu formu (glava, portreti, figura i životinjska figura). Svoj vrsarski dom D. Džamonja gradio je 60-ih godina XX. stoljeća od prirodnih materijala te je u njemu boravio tijekom ljetnih mjeseci. U svaku komponentu svojega doma ugradio je monumentalnu skulpturu ostvarivši time san svakog kipara – imati vrt skulptura. Kompleks obuhvaća umjetnikovu radionicu, galeriju te prostor za ambijentalno izlaganje, a za javnost je otvoren 1981. godine. Stambeno-gospodarski kompleks kipara Dušana Džamonje zaštićeno je nepokretno kulturno dobro koje se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske vodi pod oznakom Z-2438.
dzamonja3
Drugo je težište umjetničkog stvaranja atelje Ede Murtića smješten neposredno uz starogradski park Vrsara, mjesto gdje je umjetnik pronalazio svoju inspiraciju, osobito u vizurama na obližnji kamenolom Montraker. Treće je crkva svete Foške u kojoj je smještena sakralna zbirka župe Vrsar. Umjetnički doživljaj moguće je pronaći svugdje po Vrsaru gdje su postavljene skulpture u kamenu koje većinom potječu iz Međunarodne studentske kiparske škole Montraker.
skulpture-kamen
Napokon, u dokonim šetnjama Vrsarom ne treba zaobići ni vrsarski zvonik, najvišu građevinu u okolici. On plijeni pozornost svojom markantnošću u krajoliku i nad vizurama krovova starogradske jezgre, ali i izložbom starih vrsarskih zvona koju je postavila Župa Vrsar. Riječ je o zvonima koja su tijekom povijesti pripadala različitim vrsarskim crkvama, a danas su sabrana na jednome mjestu i na primjeren način predstavljena javnosti.
vrsar-zvonik