Korizmena Duhovna obnova u Vrsaru

U Vrsaru je, od petka 11. do nedjelje 13. ožujka, održana korizmena duhovna obnova s izuzetnim predavačima. Prvoga dana predavač je bio vlč. prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu, drugog dana mr. mons. Tomislav Rogić, rektor svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, a posljednjeg dana misu završetka duhovne obnove predvodio je naš ordinarij mons. dr. sc. Dražen Kutleša.

Prvoga dana program je započeo pobožnošću križnog puta kojeg je predvodio župnik domaćin vlč. mr. Lino Zohil. Misno slavlje predvodio je vlč. dr. Valković. On je u prigodnoj homiliji, spominjući Veronikinu gestu, naglasio da je odlika velikih ljudi, onih koje povijest pamti, zbog doprinosa na bilo kojem području, upravo to što u nekom segmentu života i djelovanja nisu ostali konformistički u sjeni već su imali hrabrosti izaći iz okvira. Isusov je moto bio „došao sam vršiti volju Onoga koji me poslao“ naglasio je dr. Valković, te potaknuo okupljene da se zapitaju „Koji je moj životni moto, nastojim li i ja vršiti volju Božju?“. Nakon mise propovjednik je održao prigodno izlaganje na temu milosrđa, naglasivši uvodno kako Crkva, ukorak s vremenom, prepoznajući potrebe ljudi u datom trenutku proglasi godinu posvećenu onome što je u tom periodu posebno potrebno naglasiti, tako je bilo za Godinu milosrđa. Među najvažnijim ciljevima Godine milosrđa predavač je, citirajući papu Franju, istaknuo, važnost prepoznavanja Božjeg milosrđa prema nama i slijedom toga znati i htjeti iskazati drugima milosrđe. Pojasnio je zatim i pojam povjerenja prema ljudima i prema Bogu, kao nužne pretpostavke za vjeru, te napose istaknuo potrebu prepoznavanja Božje volje u našemu životu, odnosno osluškivanja Boga koji nam progovara kroz razne životne situacije.

Galeriju prvog dana pogledajte ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/165-vrsar-korizmena-duhovna-obnova-2016-prvi-dan.html

Drugoga dana, u subotu, 12. ožujka, predavač je bio mr. mons. Tomislav Rogić. Program je započeo izuzetno nadahnutim pokorničkim bogoslužjem koje je potaklo veliki broj okupljenih na ispovijed. Predavač je potom predvodio misno slavlje, izrekavši nadahnutu homiliju. On je napose naglasio, u svjetlu sveprisutnog relativizma, potrebu da kršćani jasno definiraju svoj odnos prema Kristu i njegovom nauku, jasno zastupajući moralne i naravne zakone. Potrebno je nadalje truditi se postati sinovi i kćeri Božjega milosrđa najprije u svojim obiteljima, a od tuda bi krenula ta velika prava revolucija milosrđa, koja bi dovela do izgradnje zdravih međuljudskih odnosa temeljenih na opraštanju. Na početku predavanja nakon mise, vlč. Zohil je pobliže predstavio gosta, sa svim njegovim brojnim zaslugama i službama, napose u radu s mladima. Temeljem evanđeoskog ulomka o milosrdnom ocu predavač je izrekao predavanje o milosrđu prikazanom u tom dijelu Lukina evanđelja. U čitanju Isusovih poruka sadržanih u evanđeljima potrebno je uvijek sagledati kome se Isus obraća, i u kojoj situaciji svoga života to izgovara. Isus prispodobu o milosrdnom ocu, kao i mnoge druge, govori carinicima, grešnicima, farizejima i pismoznancima. Izgubljeni sin iz te prispodobe je izgubljena ovca u pustinji,u tome su se trebali prepoznati carinici i grešnici, izgubljena drahma u kući je stariji sin koji ne prepoznaje radost, u tome bi se trebali prepoznati pismoznanci i farizeji, pojasnio je predavač. Na kraju bi svi oni trebali prepoznati činjenicu da su braća. Ta se situacija može prenijeti i u naše današnje vrijeme, u tome bi se trebali prepoznati i aktivni vjernici i oni koji su daleko od Crkve, napomenuo je. Najveće je zlo kada više marimo za nešto materijalno nego za svoga bližnjega, to je dno dna u prispodobi. Godina milosrđa nudi kao cilj vraćanje zdravim međuljudskim odnosima temeljenim na milosrđu i opraštanju. Izlaganje je završeno prigodnim filmom na temu prispodobe o milosrdnom Ocu.

Galeriju drugog dana pogledajte ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/167-vrsar-korizmena-duhovna-obnova-2016-drugi-dan.html

Posljednjeg dana, kraj duhovne obnove bilo je svečano koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio porečki i pulski ordinarij mons. Dr. Dražen Kutleša, u suslavlju s vlč. dr. Valkovićem, vlč. mr. Zohilom, kancelarom biskupije preč. Sergijem Jelenićem te p. Dragom Marićem.

Biskup je u homiliji govorio o Božjem milosrđu na temelju evanđelja o ženi zatečenoj u preljubu. Isus, pišući po pijesku, prema nekim tumačenjima, upravo grijehe onih koji su optužili tu ženu za preljub, svojim odgovorom prisiljava svoje sugovornike na promjenu u pristupu toj situaciji: oni koji su je do tada sudili bez ikakvog uvida u osobnu povijest te žene, nakon njegovih riječi, „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen“, stavljeni su u poziciju da je mogu kazniti tek nakon što prođu sud vlastite savjesti. Oni tako gube prigodu uopće optužiti Isusa, a osim toga, Isus podsjeća da, obzirom da nitko nije bez grijeha, nemamo pravo drugoga suditi. Komentirajući Isusov razgovor sa ženom, biskup je naglasio da ju Isus ne osuđuje, pušta ju da ode, ali uz uvjet da više ne griješi, da se založi za svoje spasenje, da načinom života zasluži Kraljevstvo nebesko.

Uvijek se treba ponovo vraćati Bogu i tražiti milosrđe, nemojte odustati od grešnika, ali nemojte ni dignuti ruke od sebe, uvijek tražite oprost i Božje milosrđe jer samo tako je moguće prijeći u milosrđe, zaključio je biskup.

Galeriju trećeg dana pogledajte ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/168-vrsar-korizmena-duhovna-obnova-2016-treci-dan.html