Osamdeseti rođendan Vlč. Josipa Kalčića

U nedjelju, 22. ožujka 2015., vlč. Josip Kalčić je u župi Sv. Andrije u Gradini (gdje je bio župnik od 1997. – 2012.) predvodio svečano misno slavlje povodom svog 80. rođendana.

Koncelebrirao je sadašnji župnik vlč. Lino Zohil koji je izrekao prigodnu propovijed. On je ukratko iznio životopis slavljenika govoreći o važnosti svećeničkog poziva i pritom izrazio čestitku i zahvalnost slavljeniku za sve što je učinio ne samo u Gradini nego i u ostalim župama gdje je službovao. Propovjednik je napomenuo kako su nekada bila puno teža vremena za svećenike nego što su to današnja, a vlč. Josip je svojom vedrinom i smirenim duhom prebrodio sve oluje koje su ga snašle, pa i one zdravstvene.
P1030948Iz moje bilježnice, iz životopisa slavljenika

„Vlč. Josip Kalčić, rođen 18.03.1935.u župi i sadašnjoj općini Tinjan, u selu Milinki. Otac pokojni Antun mi je iz sela Srbinjaka, a majka pokojna Paula Gasparini iz sela Cirijonažupe Sv.Vital. Zbog siromaštva često sele tako da sam osnovnu školu polazio u Sv. Petru u Šumi za vrijeme drugog svjetskog rata. Odatle odlazim u Pazin u Biskupsko sjemenište 1947.godine s čvrstom odlukom postati svećenik. Roditelji su poštivali moje opredjeljenje uza sav pritisak koji je vršen na njih od politike onoga vremena. Završivši klasičnu gimnaziju u Pazinskom sjemeništu upisujem 1955.godine teologiju u Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. No, za kratko vrijeme: uslijed montiranog komunističkog procesa škola je nasilno zatvorena, a mi studenti teologije koji nismo završili u zatvor radi tobožnjeg ustaštva ili iredentizma, našli smo utočište u Visokoj bogoslovnoj školi u Pazinu gdje sam završio studije i diplomirao.

Godine 1958. godine primio sam sakrament svećeničkoga reda. Mladu misu sam imao u Puli 20.04. iste godine, i već 27.04. nastupio na dodijeljenim mi župama Sv.Matej i Sv.Ivanac nad Rašom. Tim sam župama upravljao kroz deset godina, uz prekid od 10 mjeseci radi odlaska na odsluženje vojnog roka u Leskovac u Srbiji, gdje sam služio vojsku kao običan vojnik u «poljskoj pešadiji».Nakon odsluženja vojnog roka vratio sam se na spomenute župe, gdje sam ostao do 1968., a tada mi je biskup dodijelio dvije nove župe, razriješivši me prijašnjih. To su župe Kringa i Muntrilj.

Župom Kringa i Muntrilj upravljao sam nešto manje od trideset godina (1968.-1997.). Osim brige za vjerski život vjernika često sam bio prisiljen obnavljati crkvenu zgradu i ostale crkvene objekte. U ona je vremena to zahtijevalo mnogo truda i novčanih izdataka što je išlo dobro uz razumijevanje i pripomoć župljana.

Od 20.10.1997. župnik sam župa Svetog Martina u Sv.Lovreču Pazenatičkom, a Svetog Andrije u Gradini do 1.06.2012.“

Na kraju misnog slavlja nazočnima se obratio sam slavljenik koje je zahvalio i župljanima i župniku da su ga se sjetili i priredili mu ovo iznenađenje a on je ovu sv. Misu prikazao za sve žive i pokojne župljane Gradine naglasivši i završivši „Pozdravite sve Vaše doma i rado Vas se svih sjećam i molitvama Vas i nadalje pratim“.
P1030944U ime župljana slavljeniku je uručen prigodni dar, košara u kojoj je bilo ulje, med, sir, vino, čaj, slatkiši itd., a čestitku su izrekli i Arduino Matošević i Antica Ligović.

Slavlje je završilo zajedničkom fotografijom i čašćenjem kolačima i pićem pred crkvom uz stisak ruke i osobnu čestitku slavljeniku. (G.K.)
P1030956