PREDAVANJE O TISUĆLJETNOJ VRSARSKOJ GROFOVIJI U VRSARU

Vrsar – U petak navečer u hotelu „Pineta“ u Vrsaru je održano javno predavanje doc. dr. sc. Ivana Milotića „Vrsarska grofovija: tisućljetna povijest jedne države u Istri s arhivskog, pravnog i povijesnog gledišta“. Predavanje je održano u organizaciji Općine Vrsar, TZ Vrsar te susretljivošću Kristijana Žužića, direktora hotela „Pineta“, koji je nakon predstavljanja knjige „Vrsar: poviješću i zbiljom“ 2013. godine iznova ugostio jedan lijepi kulturni događaj. Riječ je o drugom predavanju doc. dr. sc. Ivana Milotića u Vrsaru, koji je i ovog puta pred brojnim Vrsaranima predstavio teme o Vrsaru, Vrsarskoj grofoviji te njezinu pravnom poretku i statutarnom uređenju. Tijekom jednosatnog zanimljivog izlaganja obrađen je fenomen Vrsarske grofovije kao specifične srednjovjekovne crkvene države koja je neprekidno postojala od kasne antike preko srednjeg i novog vijeka pa sve do 1778. godine.
013a
Većinom se oslanjajući na podatke u srednjovjekovnim i novovjekovnim ispravama izlagač je iscrpno opisao široj javnosti slabo poznatu činjenicu dugotrajnog postojanja vrsarske države koja je bila u cijelosti odvojena od mletačke vlasti na obali i habsburške vlasti u središnjoj Istri. Izlaganje se uglavnom orijentiralo na objašnjavanje slabo poznatih tema iz vrsarske povijesti poput srednjovjekovnog vlasništva, isprava koje su osiguravale suverenost porečkog biskupa u Vrsaru, ali i niza tema iz povijesti vrsarske svakodnevnice koje su zabilježene u statutima i naredbama porečkoga biskupa. Među njima ističu se državno uređenje i struktura vlasti u Vrsaru, trgovina duhanom i mesom, opskrba vodom, suzbijanje bolesti, demografske promjene, osnove pravnog poretka, važnost gradskih vrata, higijenske prilike i niz drugih. Jednostavnim i pristupačnim izlaganjem podosta složene materije Milotić je na svima razumljiv način slušatelje proveo kroz tisućljetnu povijest, ali i probleme te izazove s kojima u svojem povijesnome hodu susretala Vrsarska grofovija.
023a
Nakon predavanja uslijedila su pitanja i komentari slušatelja, a u nastavku druženje u predvorju hotela „Pineta“ uz nezaobilazne rasprave i razgovore te prigodni domjenak. Svi prisutni sa zadovoljstvom su ustvrdili da je bila riječ o iznimno ugodnom i korisnom druženju koje zahtijeva nastavak u nekoj drugoj prilici./I.M./