Proslava Sv. ANDRIJE u Gradini i Vrsaru

U nedjelju, 30. studenoga, na prvu nedjelju došašća, vjernici župe sv. Andrije apostola u Gradini, osim obilježavanja prve nedjelje tog jakog liturgijskog vremena, spomenuli su se i svog nebeskog patrona, sv. Andrije.

Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je preč. Mile Miljko, svećenik iz Zagreba, uz koncelebraciju domaćina vlč. mr. Lina Zohila.
Spominjući evanđelje prve nedjelje došašća, propovjednik je naglasio kako je to vrijeme koje nas na poseban način poziva da budemo budni. Govoreći o sv. Andriji, ‘prvopozvanom’ apostolu, preč. Miljko je napomenuo kako je on, zajedno sa bratom, bio prvo učenik Ivana Krstitelja, a zatim je, poput pravog idealista, prionuo slijediti Isusa Krista, i nije zadržao to samo za sebe, veće je odmah to otišao priopćiti bratu Šimunu; njima je Isus rekao da će ih učiniti ribarima ljudi. Oni je s vjerom osluškivali svaku njegovu riječ, i ta je vjera preko njih došla i do nas, zato smo mi danas ovdje,. Biti Isusovi i znati to posvjedočiti znači biti sve što Isus od nas traži, bez kompromisa sa ovim svijetom, rekao je propovjednik, te nastavio istaknuvši kako čovjeku današnjeg vremena nedostaje civilne i kršćanske odvažnosti. kao što neposijana njiva lako zaraste u korov tako i s čovjekom bez jasnih i odvažnih stavova svijet danas lako manipulira. Danas kad bi mnogi htjeli upravo da se kršćani povuku iz javnoga života potrebno je biti hrabar i odvažno ljubiti Krista i Crkvu, upravo poput apostola, a sveci, ti velikani vjere potrebni su kao primjer, uzor i ohrabrenje, zaključio je propovjednik.
Na kraju mise prigodnim zahvalama okupljenima obratio se vlč. Zohil, spomenuvši planove budućeg ukrašavanja crkve: naručiti će se oltarna pala bl. Miroslava Bulešića za desni bočni oltar, a u otvorima na zidu prezbiterija izraditi će se slike sv. Romualda i sv. Mihovila. Sv. Romualda zbog Romualdove špilje u obližnjem Limskom kanalu, te sv. Mihovila zbog samostana sv. Mihovila u obližnjem Kloštru.
Nakon mise druženje je nastavljeno na prostoru ispred crkve, na glavnom mjesnom trgu, uz prigodno osvježenje.
Istoga dana, u 11 sati, vlč. Miljko predvodio je i procesiju od vrsarskog groblja do crkvice sv. Andrije, te misno slavlje ispred crkve. Povijesni običaj procesije ribara sa slikom sv. Andrije od groblja do crkve sv. Andrije obnovio je prije nekoliko godina, po preuzimanju vrsarske župe, vlč. mr. Lino Zohil, nakon što se je pobrinuo za potpunu obnovu te crkvice koja je bila u ruševnom stanju. Ta procesija, kao i križni put u prirodi petak uoči Cvjetnice te hodočašće brodicama na otok sv. Jurja u vrsarskom akvatoriju, samo su neki od vjerskih projekata koje je vlč. Lino Zohil po preuzimanju vrsarske župe sv. Martina pokrenuo i kontinuirano ih održava te su postali dio sve dinamičnijeg života te župne zajednice.