Sveta Foška kao uzor vjernosti Kristu

U Vrsaru je u nedjelju 13. veljače, u crkvi sv. Foške,
svečanim misnim slavljem koje je predvodio župnik mr. sc. Vlč. Lino Zohil proslavljen blagdan svetice suzaštitnice Vrsara.

Na početku misnog slavlja župnik Zohil je naglasio da se od 19. stoljeća pa sve do 1935. kada je završena izgradnja nove župne crkve sv. Martina život župne zajednice odvijao upravo u ovoj crkvi, budući da crkva sv. Martina koje se nalazila na današnjem Trgu Degrassi zbog dotrajalosti nije bila adekvatna za bogoslužje. Potom je gosp. Marino Martinčević upoznao nazočne vjernike s značajem crkve sv. Foške, kako i vremenom njezine izgradnje. Budući da se unutar crkve nalazi izložena sakralna zbirka vrsarske župe naglasio je važnost pojedinih predmeta iz zbirke koji se ističu starinom ili umjetnički dosegom.

Župnik Zohil je u propovijedi pozvao župljane da se još jednom podsjete života sv. Foške i njezine odluke za Krista. „Da je Foška prihvatila ponude svog oca i rimskih časnika, mogla je uživati sve blagodati bogatstva i raskoši. Zasigurno bi uživala čast i vlast… Mogla si je osigurati sve što mlada djevojka sanja – naglasio je vlč. Zohil te dodao – Sve je to Foška odbila jer se kosilo s njezinim uvjerenjem. Da je pristala, pogazila bi sve u što je vjerovala, pogazila bi vrjednote pravde, istine i morala. Jednom riječju, odbacila bi vrjednote kršćanstva i odrekla se Krista. A to je za Svetu Fošku bila previsoka cijena jer bi izgubila ono najdragocijenije: milost u Božjim očima”, te završio pozivom okupljenima: “Današnji blagdan naše suzaštitnice sv. Foške prilika je da se u nju ugledamo kao svoj uzor, prilika je da ju za pomoć zamolimo da i nama isprosi od Boga snage duha kojom ćemo nadvladati napasti svijeta i ostati vjerni Kristu, ma koliko nas to koštalo, ma kolika bila žrtva, samo s jednim jedinim ciljem da i mi prispijemo u slavu Oca nebeskog, u kraljevstvo Krista Kralja u kojem će biti nagrađeno svako plemenito djelo i svaka strpljivo podnesena patnja. Nagrada je to od Boga obećana, nagrada je tolika da se ne da s ničim usporediti. Jer tko je taj koji nam može pružiti više nego što obećava Bog.”

Po završetku misnog slavlja relikvije sv. Foške su dane na javno čašćenje. (M.M.)