Proslava Sv. Martina, zaštitnika naše župe Vrsar

img_0051a
I ove je godine Vrsar svog nebeskog zaštitnika proslavio svečanim koncelebriranim misnim slavljem na kojem se uz mnoštvo žitelja Vrsara, Gradine i drugih okolnih mjesta okupio i velik broj djece koja pohađaju vjeronauk u mjesnoj OŠ Vladimira Nazora, a koji su došli u pratnji učitelja. Misno slavlje predvodio je preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa i župnik staropazinske Župe sv. Jurja, u koncelebraciji sa župnikom porečke prvostolne župe i porečkim dekanom preč. Milanom Zgrablićem, župnikom Funtane i Fuškulina vlč. Ivanom Butkovićem, umirovljenim svećenikom vlč. Josipom Kalčićem, porečkim župnim vikarom vlč. Josipom Mašinom te karmelićaninom p. Drago Marić.

img_0041a

„Lijepo Vas je vidjeti u ovako velikom broju, uz Vas vidim Vaše buduće muževe i žene što nam govori da ova crkva ima budućnost gledajući Vas mlade“ rekao je predvoditelj na početku homilije.

img_0043a

Martin je bio sveti čovjek činio je dobra djela i svatko od nas je pozvan činiti dobra djela, istaknuo je vlč. Zec govoreći o uzornosti sv. Martina.

Nadalje je spomenuo lik i djelo Sv. Martina kao onoga koga je krasilo slušanje Božje riječi i osobito njegov susret sa siromahom kojemu je Martin dao pola svoga plašta. Primjer i poziv svakom pojedinom od nas na altruizam i požrtvovnost za čovjeka, prijatelja, kolegu u potrebi. Vi mladi ugledajte se u Sv. Martina i njegovu gestu upravo u Vašim međusobnim odnosima u Vašim obiteljima, u školi i gdje god se nalazili. Podržavajte jedni druge i budite jedni drugima potpora a sv. Martin neka nam bude nadahnuće i zaštita kao što ova velebna crkva bdije nad ovim krasnim gradićem Vrsarom, istaknuo je propovjednik čestitajući svima nazočnima blagdan njihovog nebeskog patrona.

Školska djeca su veoma aktivno sudjelovala u misnom slavlju: učenica 5. razreda Lucija Liović pjevala je pripjevni psalam, a dječji zbor je na kraju misnog slavlja otpjevao pjesmu „Cvijeće za Mariju“ koju je s njima za tu prigodu uvježbala prof. Debora Cukola Zeneral. Na orguljama ih je pratila voditeljica Župnog zbora i vjeroučiteljica s. Benita Antolović, pod čijim je vodstvom župni zbor pjevanjem popratio misno slavlje.

Po završetku misnog slavlja ispred crkve je za djecu i sve okupljene poslužen prigodni domjenak kojeg su priredili župljani./G.K./

img_0065a