U Vrsaru i Gradini svečano proslavljnen blagdan Sv. Andrije

U Vrsaru i Gradini 30. studenoga svečano je proslavljen blagdan sv. Andrije apostola. U Gradini je to patron župe i titular župne crkve, a u Vrsaru na omanjem brežuljku nedaleko groblja nalazi se crkvica posvećena tom svecu. Ta dva susjedna mjesta, koja osim štovanja zajedničkog sveca povezuje i zajednički župnik Lino Zohil, i ove je godine svečano i dostojno proslavljen blagdan toga Isusova učenika. Misno slavlje u Vrsaru, kojem su uz predvoditelja koncelebrirali domaći župnik i župnik susjedne župe Funtana Ivica Butković, održano je na uređenom prostoru ispred crkve.
Crkvu Sv. Andrije su u 18. st., na mjestu prethodne, podigli domaći ribari i poljodjelci i prema njoj su održavali procesije za dobar ulov, kišu i plodnost nasada. U katastarskim zapisima iz 1820. postoji podatak da se cjelokupno područje oko crkve naziva S. Andrea, a posebno se spominju maslinici u vlasništvu bratovštine svetog Andrije. Crkva je bila napuštena nakon odlaska Vrsarana poslije Drugog svjetskog rata, a novopridošlo stanovništvo nije ju održavalo niti se ondje slavilo misu. Prvi obnoviteljski radovi na crkvi poduzeti su zahvaljujući mr. Zohilu. Crkva je u razdoblju od 2009. do 2011. u potpunosti obnovljena te se od tada redovito održavaju procesije o blagdanu sv. Andrije i pobožnost križnog puta petak prije Cvjetnice.
Blagdan sv. Andrije svečano je proslavljen i u Gradini, u župnoj crkvi koja je temeljito obnovljena ove godine, a svečanost, pod predsjedanjem porečkog i pulskog ordinarija Dražena Kutleše, tim povodom održana je 18. listopada kada su u oltar postavljene relikvije bl. Miroslava Bulešića.
Uz vlč. Želimira Bagavca u Gradini su osim župnika koncelebrirali porečki dekan preč. Milan Zgrablić, župnik susjedne župe sv. Lovreč Josip Kalčić te vlč. Josip Zović koji je rodbinski povezan s tim krajem. Na misi je uime gradskih vlasti Vrsara, kamo Gradina civilno jurisdikcijski pripada, misi nazočio predsjednik Općinskog vijeća Franko Matukina.
Predvoditelj je na početku homilije istaknuo različite trenutke u kojima evanđelisti spominju sv. Andriju, koji je prvo bio sljedbenik sv. Ivana Krstitelja, a zatim se je, nakon poznatih riječi “evo Jaganjca Božjeg”, pridružio Isusu, dovevši zatim i svog brata. Isus je svoje učenike izabrao birao među ribarima, jer posjeduju osobine koje trebaju imati oni koji s njime surađuju, radeći na njivi Gospodnjoj: strpljivost, požrtvovnost, nesigurnost ishoda unatoč uloženom trudu. Ni danas, kao ni tada nije lako biti Isusov sljedbenik, ali postavljeni smo u svome vremenu, da ono što srcem vjerujemo i prihvaćamo da to svojim životom pokazujemo, te tako na najbolji mogući način svjedočimo svoju pripadnost Kristu, zaključio je propovjednik te na sve zazvao zagovor sv. Andrije apostola.
Nakon prigodnih završnih zahvala župnik je koncelebrantima darovao malu repliku oltarne slike bl. Miroslava Bulešića, a osim svećenicima sliku je darovao, uz čestitke za imendan, vjernici Andreji i malenom Andriji iz Vrsara. Po završetku uslijedilo je druženje uz prigodno osvježenje na trgu ispred crkve./G.K./